Jatkan tätä maailmankaikkeuden ja ympärilläni tapahtuvien asioiden ihmettelyä ja myös ihastelua, pienimuotoisesti omasta suppeasta näkökulmastani käsin. Ja omankin kehon toimintaa ja suhdetta muihin ihmisiin ja ympäristöön, miten ne vaikuttavat suuntaan tai toiseen.

 

Olin erilaisuuden kohtaamisen oppitunnilla tai oikeastaan viikon reissulla Aivoliiton kuntoutujien ja heidän läheistensä kanssa.

 

Ystäväni, johon olen tutustunut vasta parisen kuukautta sitten, pyysi minua jo ensi tapaamisella mukaansa tälle kurssille. Pyyntö tuli tietenkin täytenä yllätyksenä enkä heti voinut vastata myöntävästi, toki en kieltävästikään, sillä olimmehan vasta tutustumassa toisiimme. Mutta loppujen lopuksi matkamme toteutui, vaikka tulihan siihenkin muutamia eipäs juupas tilanteita ja saatoin olla varma lähdöstämme vasta, kun astuimme bussiin maanantai-aamuna.

 

Matka oli pitkä, monta tuntia bussissa, mutta kyllä se kuitenkin sujui ihan mukavissa merkeissä ja kohtuullisen nopeastikin maisemia katsellen ja puhellen perheisiin ja elämään liittyvistä asioista. Tietenkin jännitti, miten sopeudumme molemmat toisiimme tiiviin viikon ajan ja samassa 2-hengen huoneessa yöt viettäen.

 

Odotuksia ei voi tällaiselle viikolle asettaa, vaan on katsottava, mitä mikäkin tilanne ja päivä tuo tullessaan. Tai toisaalta tietenkin oli odotuksena, että saan myös itse rentoutua, käydä kylpylässä, tutustua paikalliseen luontoon kävellen ja täysihoidosta nauttien.

 

Viikon ohjelma oli hyvin suunniteltu, vaihdellen oli toimintaa ja teoriaa sekä keskusteluja kuntoutujien kesken että omia keskustelutuokioita läheisten kanssa, joihin minäkin kuuluin tällä kurssilla. Vertaistukeakin sai, ken sitä kaipasi. Minun ystäväni on aika hyvä kuntoinen moneen verrattuna, mutta kyllä hänenkin huomionsa oli, että itsellä oikeastaan aika hyvä tilanne muutamista puutteista huolimatta.

 

Aivoinfarktin tai aivoverenvuodon sairastuneilla voi olla monentasoisia kuntoutumista vaativia ongelmia, terveestä yhtäkkiä täysin muuttuneeseen tilanteeseen. Yleensä sairastuminen tulee ilman ennakkovaroituksia ja oireet näyttäytyvät tukoksen laajuudesta ja paikasta riippuen monenlaisina, esimerkiksi halvausoireina, puheen ja kommunikaation ongelmina, liikuntakyvyn menetyksenä, näkökyvyn menetyksenä, tasapaino-ongelmina ja väsymyksenä, muutamia mainitakseni. Läheisellä tai kenellä tahansa ulkopuolisellakin on tärkeä rooli ensioireiden tunnistamisessa. Ne tietenkin kannattaa kerrata, voi olla että saat olla pelastavana arkienkelinä jollekin vaikkapa ihan tuntemattomalle tai työkaverille. https://www.aivoliitto.fi/aivoverenkiertohairio/oireet/ esimerkiksi tuosta voit kerrata oirekuvaa, joihin on syytä nopeasti puuttua.

 

Minä pääsin kuuntelemaan ja seuraamaan näiden ihmisten elämää viikon ajan. Itsellä on toki hoitajan koulutus, joka helpottaa asioihin suhtautumisessa mutta tällaisessa paikassa helposti tunteet nousevat pintaan kuunnellessa sekä läheisten, että sairastuneiden tapauskertomuksia. Eikä minun tarvitse normaalioloissa olla kokopäiväisesti sairastuneen kanssa kuten muiden läheisten, paitsi tietenkin tämän viikon ajan, jolloin ohjasin ja autoin ystävääni hänen tarvitsemissaan asioissa.

 

Niin tämän kuin kaikkien muidenkin sairauksien kanssa jokainen joutuu käymään läpi shokkivaiheen, reaktiovaiheen, työskentelyvaiheen ja uudelleensuuntautumisvaiheen. Kun näissä pääsee omassa aikataulussaan etenemään, niin voi jossain vaiheessa hyväksyä tilanteensa ja kuntoutuminenkin etenee paremmin. Läheinen käy samat vaiheet läpi, lisäksi kaikessa on mukana pelko uusiutumisesta, kuoleman pelko sekä pelko omasta jaksamisesta. Näidenkin takia tällaiset kurssit ja vertaistuki ovat tärkeitä, jotta ei jää neljän seinän sisälle murehtimaan omaa kohtaloaan. Eihän silloin näe minkäänlaista valopilkkua oman elämänsä tulevaisuudessa eikä myöskään kuntoudu niin hyvin.

 

Kunnioittavin mielin, silmin ja korvin kuuntelin ja katselin kaikkea ympärilläni ja myös ihmettelin, miten sitkeä ihminen on, vaikka on ns. lyöty maahan ja viety monta asiaa omasta elämästä. Moni oli menettänyt työn, ystävät, tai muuta tärkeää harrastuksista lähtien. Silti omaan elämään on rakennettava jotain tilalle niistä taidoista ja voimavaroista, mitä on edelleen jäljellä. Huumori nousi ainakin yhdeksi tärkeimmistä jaksamisen keinoista, ns. mustaa huumoria tuntui jokainen harrastavan jaksamisensa tueksi. Ystäien tapaaminen on tärkeä. Se tuntui surulliselta, että moni ystävä ei uskalla tulla tapaamaan, kun ei mielestään osaa puhua enää mistään tai varsinkin jos kommunikointi on muuttunut esim. sen takia, ettei sairastunut pysty normaalisti puhumaan.

 

En osaa tarkkaan sanoa, mikä minun antini oli tähän ryhmään eikä sillä ole väliäkään. Toki se on tärkeää, että ystäväni pääsi osallistumaan mukaan lähtemiseni takia, hänellä ei ollut ketään omaista, joka olisi voinut lähteä mukaan. Toin myös esille ystävätoiminnan merkityksen, ystävä voi lähteä vaikkapa tällaiselle reissulle läheiseksi mahdollistaen osallistumisen. Ja lisäksi jokainen sairastunut ja omainen voi pyytää ystävää Punaiselta Ristiltä tai muista vapaaehtoisjärjestöistä seuraksi, lenkille tai kaveriksi muihinkin juttuihin, jotta sieltä neljän seinän sisältä tulee lähdettyä. Sellaiseen ei tarvita hoitajan koulutusta, tarvitaan vain aitoa läsnäolemisen taitoa ja halua olla avuksi.

 

Uskomattomia selviytymistarinoita sain kuulla ja kokea, myös tunteisiin meneviä asioita, huumorilla höystettyjä tilanteita, pelaamisen ja yhdessäolon tärkeitä hetkiä, liikunnan riemua, kilpailuvietin heräämistä, läheisyyden ja kosketuksen elintärkeää merkitystä sekä kiitollisuutta kaikesta siitä, mikä toimii ja on hyvin.

 

Aurinko paistoi joka päivä, ulkoilemaan pääsin erilaisiin maisemiin ja uimaan myös ulkovesiin kylpylän lisäksi. Uskalsin ottaa omaa aikaa ja jättää ystäväni selviytymään yksinkin oudoissa olosuhteissa ja tilanteissa. Sekin vaati sen, etten päästänyt hoivaviettiä nousemaan liikaa esille. Voimavarat ovat jokaisella omanlaisensa ja niitä pitää tukea, ei vain tehdä toisen puolesta. Olen kiitollinen tästä ”lomaviikosta”, jonka sain viettää näiden uskomattoman upeiden ihmisten parissa.