20210927_115658%20%282%29.jpg

 

Ruska on ollut kaunis näillä leveyksillä, uskoisin että koko Suomessa, ei ainoastaan Lapin alueella. Pidemmän automatkan aikana etelämmän ja pohjoisemman Suomen välillä sain ihailla ruskaa eri vaiheissaan. Paluumatkalla viikon kuluttua kauniin keltaiset lehdet alkoivat jo varista maahan peittäen sen lehtimatollaan. Haapojen lehtien värinä tuulen vireen mukana antoi oman kultaisena hehkuvan säväyksen kauneudellaan. Silmieni kautta sain värikylpyjä ihastuttavan pitkän ajan.


Metsäpolun kuulumisiakin voisin kertoa, tai kertokoot vaikka nuo kuvat myös oman tarinansa. Mukavan syksyinen ilma ja tunnelmallinen metsä, kypsiä
puolukoita suuhun, eväskahvit polun reunan kivillä, mitäpä muuta ihminen
tarvii. Tarvitsin toki myös liikettä nivelille ja hapen kyllästämän puhtaan ilman hengittelyä päivän valon aikaan pitkospuilla, juurakkoisilla poluilla puiden lehtien kahistessa askelten alla.

 

Patikkapolulla.jpg

 

20211003_120049%20%282%29.jpg

 

20211003_121219%20%282%29.jpg

 

 

Lokakuuta mennään, syksyn pimeneviä iltoja kohti. Kynttiläkausi on alkanut tai ainakin alkamassa hämärän hetkien tullessa yhä vaan aiemmin päivän valoisia hetkiä seuraten. Sateita en ole kaivannut mutta tarvetta niillekin on. Kunhan syksyn seuraava voimallisempi myrskytuuli riipii loputkin lehdet pihan reunustan puista, pääsen mielipuuhaani lehtien haravointiin. Se on siivousta ulkona sopivassa määrin verkkaisella tahdilla seuraten samalla luonnon muutoksia talven varalle.
 

Vähän jo pudonneita lehtiä haravoin ja muistelin pieniä lasteni lapsia. Välillä kaksivuotiaan kanssa piiri pieni pyöri pihalla montakin kertaa peräkkäin, pääkin pyörällä ja hyppyjä harjoittelimme terassin portailla, tanssahtelimme, lauloimme ja tasapainoiluakin harjoittelimme hiekkalaatikkoleikkien rinnalla. Riemunkiljahduksia ja naurua lapsi halusi itselleen pyytäessään mummua heittelemään itseään ilmaan. Mummu sai samalla kyykkyharjoitusta ja muutakin lihaskuntoa kohentavaa liikuntaa. Kuulemma meillä oli hymyilevää yleisöäkin viereisellä tiellä kulkevista aikuisista, mukava ettei ainoastaan minulla ollut hauskaa lastenlasten kanssa pyöriessä ja touhutessa.

 

Ruskaa.jpg

 

Useiden tuntien retki puhtaassa luonnossa metsän poluilla, järven tyynen veden äärellä, kannolla istuen ja lintuja kuunnellen sekä tuhansien askelten jälkeen oli ihanan rentouttavaa istahtaa sohvalle istumaan oman kodin rauhaan ja sytyttää kynttilä palamaan. Ja rauhoittavaa kynttilän lepattavaa liekkiä katsellessa samalla muistella ja nostaa mieleen muistoja ja kokemuksellisia tapahtumia omasta perheestä, ihanista ystävistä kuin myös kuolleista sukulaisista ja tutuista. Myös muita tärkeitä ja tarpeellisia ja haasteellisiakin asioita pulpahteli mieleen. Ne ovat olleet erittäin tärkeitä niiden haasteellisuudesta huolimatta, vaikka sitä ei aina heti ymmärräkään.

 

Voin antaa metsäretken tuoman rauhan valua kaikkialle mieleeni ja kehooni. Uskon ja luotan, että kaikenlaiset asiat tapahtuvat aina oikea-aikaisesti.