Puhuin ystäväni kanssa. Hän oli käynyt sydäntä avaavassa meditaatiossa. Pyrkimyksenä täydellinen rakkaus. Sydämen avaamiseen oli käytetty mantroja.

Aloin miettimään, mitä minä voisin tehdä avatakseni sydäntäni ja avautuakseni elämälle. Näkemään elämän kauneuden ja kaikkien muiden ihmisten valon ja hyvyyden. Ja ennenkaikkea näkemään valon ja täydellisen rakkauden itsessä, jolloin sen myös voi muissa nähdä ja peilata.

Sydämen avaamiseen voi käyttää myös mielikuvitusta, kuvitella sydämen päälle kauniin kukan avautumaan. Sydämen avautumisen voi kuvitella tapahtuvan siinä samalla kukan auetessa täyteen loistoonsa. Mantra voi tuntua vieraalta, intialaiseen kulttuuriin kuuluvalta. Voi myös tuntua, että ei osaa käyttää mielikuvitusta.

Voisin myös kokeilla hiljaisuutta, josta on vieraannuttu tällaisessa hektisessä maailmassa. Hiljaisuudessa saa yhteyden sisimpäänsä, kun keskittyy kuuntelemaan sydämestä kumpuavia ajatuksia ilman pelon ja kontrollin ylivaltaa.

Kiitollisuus on jokaiselle hyvä mahdollisuus avata sydäntään. Aina löytyy vaikka ihan pieni asia, josta voi olla kiitollinen.

Menen tänään peilin eteen, katson itseäni hyväksyvästi, ilman arvostelua. Koitan olla näkemättä itsessäni arvottomuutta, hyväksymättömyyttä, häpeää ja syyllisyyttä tai katkeruutta. Yritän katsoa itseäni ulkopuolisen silmin, kuten vaikka mieheni silmin, joka näkee minussa jotain. Se on mahdollisesti kauneutta, mielenkiintoa tai vastaavaa. Täydellinen voin olla vaikka en täytä mittoja, joita ympäröivä maailma on luonut määritelläkseen täydellisen. Voin aloittaa keskustelun itseni kanssa sanomalla vaikkapa, että kiitos kehoni, että olet kivuttomasti minua kuljettanut näille vuosikymmenille asti. Sen jälkeen onkin helpompi huomata paljon muutakin kiitollisuuden aihetta itsestään.

Tätä kirjoittaessani hymyilen kiitollisena itselleni, halaan itseäni lämpimästi, sillä olenhan itse itselleni se kaikkein läheisin ja tärkein ihminen.

Itsensä hyväksyminen ja kiitollisuus antavat voimaa myös muiden auttamiseen. Itselle sanominen, rakastan minua, auttaa avaamaan sydäntä parhaiten. Luonnollinen ja hyväksyvä puhdas rakkaus toiseen ihmiseen tulee vasta sen kautta, että rakastaa itseään sellaisena kuin on. En tarvitse muiden hyväksyntää rakastaakseni itseäni, ainoastaan oman hyväksyntäni.

Kylvän kiitollisuuden siemeniä oman mieleni multaan. Niistä kasvaa suuri sydämen avoimuus. Kuten sanontakin kuuluu, kun olen onnellinen vaikkapa omasta onnistumisestani, niin sydämeni tuntuu pakahtuvan ja tulee halu jakaa sitä muidenkin kanssa. Se kuvastaa mielestäni hyvin sydämen avautumista.

Kun kiinnittää huomion kiitollisuuden aiheisiin itsessään, ne lisääntyvät ja avaavat tilaa kiitollisuuden lisääntymiseen. Kiitollinen voi olla haasteista ja vastoinkäymisistä huolimatta, sillä ne asettavat pienetkin asiat ja onnistumiset korkeaan arvoonsa.

Millä tahansa, mantralla, mielikuvituksella tai kiitollisuudella, avaatkaan sydäntäsi, se tuottaa iloa ja onnellisuutta paitsi itsellesi myös jollekin toisellekin.

Kiitollisuuspäiväkirja auttaa konkreettisesti näkemään kaikenlaisia asioita, mistä voi olla kiitollinen. Jos tänään löytää yhden, huomenna niitä voi jo olla kymmenen.

Tänään hymyilen itselleni kiitollisena. Hymy saa tarttua.