Auringonnousu%20Kilpisj%C3%A4rvell%C3%A4

 

Olen oppinut jo terveydenhuoltoalan koulutuksessa, että ihminen on fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen ja henkinen kokonaisuus. Henkisyyttä ei ole pelkästään uskonto tai johonkin uskonlahkoon kuuluminen. Henkisyys on paljon laajempi käsite, itse asiassa kaikki, miten me toimimme arkielämässä on henkisyyttä. Uskonto ja ja uskonlahkot on hyvinkin suppea ja rajallinen näkemys henkisyydestä, myös ihmistä usein paljonkin rajoittava. Henkisyys näkyy korkeimman itsen kautta kaikessa kuten toimimisena ihmissuhteissa, jätteiden kierrätyksessä kuin myös luonnonsuojelussa ja kulutustottumuksissa, kun otetaan huomioon oman tietoisuuden mukainen paras mahdollinen toimintatapa itsen ja kaikkien muidenkin ihmisten ja ympäristön parhaaksi. Henkisyyttä on paitsi itsen arvostaminen myös toisten arvostaminen, sillä hekin toimivat omista henkisistä lähtökohdistaan käsin, toki usein sitä tiedostamatta.

En arvosta rikollista toimintaa mutta maailmassa on ja on aina ollut hyvää ja pahaa ja aina haetaan tasapainoa näiden kesken. Itse voi valita kummalle puolelle asettuu. Manipulointia ja aivopesua tapahtuu kummallakin suunnalla. Itse voin vain ajatella, että toimin omissa tekemisissäni ja ajattelussani niin, että se johtaa mielestäni parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen ja hyvään myös muiden kannalta.

Henkisyyttä ei saa pelkästää kurssien ja koulutuksen kautta. Ne ovat hyvä ponnahduslauta alkaa näkemään maailmaa erilaisin silmin, avarakatseisemmin, kun saa tietoa. Sen jälkeen voi alkaa kyseenalaistaa kouluttajien esiin tuomia asioita ja alkaa löytämään oma paras tapa toimia eikä vain seurata toisten oppeja sellaisenaan. Kukaan ei ole korkeammalla jalustalla istumisen tai ylöspäin katsomisen arvoinen.

Henkisyys näkyy minulla arjen valinnoissa, kulutustottumuksissa, esim. ajanko autolla ruokakauppaan kilometrin matkan vai menenkö sinne kävellen, kun hankin ruuat kahdelle talouteen kuuluvalle. Henkisyys on rauhallisuutta, että asiat järjestyvät, vaikka ei ole suurta omaisuutta ja rahaa, vaan löytää keinoja selviytyä taloudellisesti epävakaassakin tilanteessa. Henkisyys on sitä, että pystyy olemaan huolista vapaana, vaikka ympärillä on sotaa ja inflaatio tuo suuriakin ongelmia selviytymiseen. Henkisyys on sitä, että pystyy elämään tässä hetkessä, hiljentämällä kaikkia maailman murheita kantava mieli. Henkisyys on myös sitä, että oivaltaa kaikkien ihmisten olevan tärkeitä. Voimme tukea ja opettaa toinen toistamme jollakin tavalla ja jollain tasolla. Henkisyys on sitä, että arvostaa ja löytää hyviä asioita ihmisistä, vaikka kaikkia heidän tekemisiään ei hyväksyisikään. Henkisyys on myös kärsivällisyyttä ja paljon muutakin.

Me olemme sukumme perimää, me olemme ympäristön muokkaamaa ja me teemme virheitä. Kaikesta voi löytää hyvät puolet, havaita, mitä voi muuttaa. Perimää ei voi muuttaa, mutta voi tehdä muutoksia omissa elintavoissa, ajatuksissa ja tavoissa katsoa maailmaa.

Olen käynyt kursseja, mutta olen huomannut tässä elämänvaiheessa sen, että henkisyys löytyy kaikesta, mitä teen, miten toimin, mitä ajattelen ja se ohjaa minua tekemään elämän valinnat sen mukaan, mikä tuntuu oikealta siinä hetkessä. Näitä opettelen joka hetki ja jokaisena päivänä.

Henkisyyttä on rakastaa ja arvostaa itseä, sitä kautta tulee arvostus myös muita kohtaan. Henkisyyttä on kiitollisuus tästä ajasta, maapallon tilasta ja ihmisistä ympärillä. Näiden kautta ja heidän kanssaan voimme yhdessä kehittää ympäristöämme ja tehdä siitä riittävän hyvän paikan asua ja elää. Henkisyyttä on ottaa vastuu omista teoista ja ajatuksista.

Henkisyys on voimavara.

Henkisyys on tietoisena elämistä.