Tiedän syntymäpäiväsi, milloin ja missä synnyit. Tiedän missä kävit koulusi ja missä kasvoit lapsesta aikuiseksi. Tiedän myös nykyisen asuinpaikkasi, osoitteesi, ammattisi ja työpaikkasi. Tiedän jonkinverran harrastuksistasikin. Ja tiedän, että sinulla on rakas puoliso, lapsia ja lapsenlapsia. Mutta sitä en tiedä mitä tunnet, miten koet asioita, mitä rakastat, mistä nautit ja mitä sisimmässäsi ajattelet ja tunnet ja miten tunteesi, sydämen äänesi tai järkesi vaikuttaa tekemisiisi.

 

Minun ei tarvitsekaan tietää tuon enempää sinusta. Riittää, että opit itse tuntemaan itsesi, omat olemuspuolesi, tunteesi, piilotetutkin tunteet sisälläsi. Näen edessäni sellaisen ihmisen, joka on tehnyt merkittäviä tekoja, kirjoittanut kirjoja ja jatkanut sukua. Mutta näen myös ihmisen, jolla on kaikenlaisia tunteita. Ja jotain syvälle piilotettuja tunteita ulkopuolisenakin voi nähdä. Ihminenhän paljastaa puheensa lisäksi itsestään asioita tai tunteita eleillään, ilmeillään, kehon kielellään sekä monilla muilla tavoilla.

 

Olen omassa elämässäni oppinut, että jos kiroilen jollekin, kiroan siinä samalla itseni. Jos vihaan jotakin, vihan tuli palaa sisälläni ja polttaa olemuksessani. Jos olen kateellinen jollekin ihmiselle, tiedostan, että kateus on minussa ja nakertaa minua sisäisesti. Katkeruus minussa pitää minut kiinni menneisyydessä, siinä, mistä tilanteesta katkeruus on saanut alkunsa. Tai jos pelkään, saan pelkäämiäni asioita tai tilanteita eteeni ja joudun kohtaamaan ne, vaikka kuinka välttelisin. Näitä tunteita, myös monenlaisia muita, on meidän jokaisen sisällä ja kokemusmaailmassa.

 

Siksi pyrinkin löytämään sisälläni olevan ilon, rakkauden, kiitollisuuden ja hyväksymisen sekä toisten arvostamisen ja lähetän sellaisilla ajatuksilla luodun energian ympärilleni.

 

Kun silmistäsi loistaa rakkaus, kiitollisuus, ilo, arvostaminen ja hyväksyminen, myös kehosi, ilmeesi ja eleesi viestivät sen. Minä kohtaan ne, ja silloin voin sanoa, että tunnen sinut, olet rakastava ihminen. Se riittää, se on kaikki, mitä minun juuri nyt tarvitsee sinusta tietää.

 

ruusuja.jpg