IMG_6554%20%282%29.jpg

 

Seuraavassa kirjoitelmassa kliseitä kuin myös asioita toisesta näkökulmasta:

 

Ystävyys on hieno asia. Aidosta ystävyydestä saa tukea, iloa, kannustusta, palautetta arkisin tai juhlapäivinä. Ystävyys auttaa jaksamaan, antamaan itsestään kaikkensa, tuo positiiviset puolet esiin, nostaa myös negatiiviset tunteet pintaan, juuri ne asiat mitkä on halunnut piilottaa sekä itseltään että muilta ympärillään olevilta. Ystävää, työkaveria ja muita ihmisiä tarvitaan peilaamaan omia varjoja, jotka muutoin varjoiksi jäisivät. Ne varjot vaan pitää itselleen tunnustaa ja käsiteltäväksi ottaa.

 

Hyvä ystävyys voi kestää vuosia tai vain minuutteja tai jokin aikamääre siltä väliltä. On hienoa, että matkamme varrelle sattuu juuri oikea ihminen opastamaan, sanomaan oikeat siihen tilanteeseen sopivat sanat, iloitsemaan yhdessä, nostamaan ylös maasta, pyyhkimään kyyneleet, kulkemaan hetken rinnalla tai kuuntelemaan. Ystävyys on jakamista. Hyvä ystävä antaa neuvoja mutta antaa kuitenkin mahdollisuuden itse oivaltaa ja nähdä vastaukset omiin haasteisiinsa omassa aikataulussaan. Aitoja kohtaamisia tarvitaan myös tänä some-aikakautena. Halinalle, hymynaama tai lyhyet tekstarit eivät korvaa täysin yhdessäoloa ja ajatusten jakamista livetilassa.

 

Voiko ystävä olla mies naiselle tai nainen miehelle? Tietenkin voi. Ainoana edellytyksenä on, että on tasapainossa itsensä kanssa, ei hae pelkästään miehen ja naisen välistä rakkaussuhdetta, flirttiseuraa tai tai anna seksuaalisuuden tulla ystävyyden väliin. Myös parisuhteessa olevat, rakastavaiset, seurustelevat parit voivat olla keskenään ystäviä. Ja hieno asia on, kun rakkaussuhde perustuu vahvasti ystävyyteen.

 

Saako olla toista sukupuolta olevia ystäviä, kun itse on parisuhteessa? Jokaisen itsen sisällä on esteet siihen, jos ystävä voi olla vain samaa sukupuolta oleva ihminen varsinkin jos on parisuhteessa. Minä naisena koen, että mies tuo erilaisia näkemyksiä asioihin kuin se että olisi pelkästään naisia ystävinä. Toki pitää olla luottamus, että ystävyys pysyy ystävyytenä eikä siihen tule mitään säätöjä ja puoliso ja kumppani myös tietää ystävyydestä, on luottamus puolin ja toisin. Minun miespuoliset ystäväni sanovatkin, että osaan kuunnella, osaan antaa erilaista näkökulmaa asioihin. Sehän onkin ystävän tärkeä tehtävä. Voimme olla eri mieltä mutta jokaisellahan on oikeus omaan mielipiteeseensä. Tärkeä on, että vierellä on kuunteleva ihminen, sukupuolella ei ole merkitystä.

 

Ystävyyssuhteessakin voi tuntea yksinäisyyttä, jos ystävyydestä on tullut vain tapa tai tämä elämänvaihe yhdessä on kuljettu loppuun. Ei ole ihmisen huonoutta, jos haluaa katkaista ystävyyssuhteen, joka ei enää toimi. Kannattaa ainoastaan olla kiitollinen yhteisestä ajasta ja kokemuksista, mitä sen yhdessä kuljetun matkan varrella on ollut. Molemmat osapuolet ovat varmasti saaneet kaiken, mitä sillä ystävyydellä on ollut tarjota.

 

Ystävä on ihminen ihmiselle. Siis ei ole väliä, onko ystävä mies, nainen, muunsukupuolinen, työssäkäyvä, työtön, lapsi, vanhus, sukulainen, vammautunut, sairas, alkoholisti, opettaja, oppilas, eri yhteiskuntaluokasta tai jollain vastaavanlaisella määritelmällä oleva ihminen. Ystävyyttä ei tarvitse määritellä, olemme ystäviä ihmisyyden pohjalta emme jonkin määritelmän rajoissa. Olemme yhtä ja vaikutamme aina toinen toiseemme tavalla tai toisella. Hienoa on, jos jokaisella on yksi tai useampi ystävä mikäli ei jostain syystä halua olla yksin. Yksinolo ei tarkoita aina sitä, että on yksinäinen. Ole myös itsellesi ystävä. 

 

Jokainen päivä on ystävänpäivä, jollain tavalla. Ystävyydessä ei tarvita vastapalveluksia eikä jää velkaa.