Olen jo vuosia tiennyt tämän, mutta en vieläkään osaa sitä täysin hyödyntää vaan menen useinkin mielen mukaan. Tai en ole ymmärtänyt tätä kehoni viestiä.

 

Jo kauan sitten, kun tyttäreni kilpaurheili, tiesin tai kehoni tiesi jo ennen kisaa, kilpailun alkaessa, miten tytär pärjää. Kilpailussahan on kyse onnistumisesta, myös voittamisesta. Tiesin aina, milloin tytär voittaa tai onnistuu hyvin. Kehoni reagoi jonkinlaisella sisäisellä värinällä, tärinällä, energioiden liikkeellä ja jonkinlaisena jännittyneisyytenä. Jos näitä tuntemuksia ei tullut tai ollut, opin huomaamaan, että kilpailu ei ollut niin onnistunut, kun asiaa katsotaan kilpaurheilun näkökulmasta. Rakastan lapsiani ja kannustan heitä, menestyivät he tai eivät, jos mitataan joillakin ympäristön luomilla mittareilla. Minulle he ovat täydellisiä sellaisenaan.

 

IMG_7111.jpg

 

Sama tunne on kehossani jopa minulle vieraiden ihmisten kilpaillessa tai esiintyessä, jos katson aktiivisesti jotain kilpailutapahtumaa tai mitä tahansa tapahtumaa. Viime päivinä vaikkapa miesten lentopallon mm-kisojen peleissä aloin tuntemaan kehossani jo alkuvaiheessa, miten pelissä käy. Sitä en kuitenkaan halua kertoa kenellekään, toki sen huomaa minusta myös ulospäin, vaikka sitä pyrin kontrolloimaan. Olisihan se ikäänkuin ennustamista ja entä jos olenkin väärässä tuntemuksissani. No, silloin haluni lopputulokseen on ollut voimakkaampi kuin sisäinen viesti keholtani. Eikä minun tarvitse ennustaa tai tietää, miten joku muu pärjää vaan kehoni viestit ovat tienviittoja lähinnä itselleni.

 

Itse asiassa nuo kehoni tuntemukset ja kokemukset vasta näin vuosien päästä, ihan viime aikoina, ovat saaneet oivaltamaan, että keho viestii. Tätä viestintää voi hyödyntää omissa valinnoissa. Värinät, tuntemukset, iloisuus tai oksettava olotila ovat kehon viestiä ja merkkejä siitä, onko tämä työ, ihminen, tilanne tai asia minulle sopiva ja tarpeellinen. Jos tunne on epämiellyttävä, tulee vaikka oksettava tunne, on paras huomioida se ja lähteä tilanteesta, ihmisen seurasta tai työstä pois jollain tavalla ja aikataululla. Keho viestii värinöillään tai tunteilla iloisesti tai keveydellä, jos tilanne tai ihminen on sinulle sopiva.

 

Näitä kehon tuntemuksia voi käyttää missä tilanteessa tahansa, kunhan opit tuntemaan itseäsi ja tunnistat tunteitasi, siis kuuntelet kehosi viestejä. Voi kuullostella vaikkapa ruokien suhteen, onko tämä tai tuo ruoka itselle sopivaa ja riittävän ravitsevaa tai muutoin siinä tilanteessa tarpeellista. Silloin keho, sydämen ääni ja sisäinen viisaus valitsee eikä vain mieli, jota voi ohjailla ulkopuolelta vaikkapa mainosten aiheuttamien mielitekojen kautta. Tätä voi käyttää myös kaupassa tavaraa ostaessa, vaatteita valitessa tai ruokaosastolla voi kysyä itseltään, tarvitsenko tätä todella. Ja samoin voi kuullostella omia tuntemuksia, onko nyt jokin väri kutsuva ja jota tarvitsen antamaan omanlaistaan energiaa. Useinhan me pukeudumme tuttuun ja turvalliseen mustaan ja vaatiikin rohkeutta kuunnella kehon viestiä vaikkapa halusta tänään pukeutua keltaiseen tai punaiseen puseroon.

 

Harjoittelen, kun nyt oivalsin nämä kehoni viestit. Nämä voivat olla oppaanani tällä matkalla, mitä teen tässä maailmassa. Ne ovat tiedostamatonta tietoisuutta, jota voi hyödyntää kehon viestien kautta. Monta kertaa on tullut huudahdettua, että minähän aavistin tämän, mutta ei vaan ollut luottamusta omiin tuntemuksiin. Mutta aina on mahdollisuus tutkia omaa itseä, omia tuntemuksia ja antavatko ne vihjettä siihen, mitä päätöksiä tulisi tehdä tai miten edetä eteen tulevissa tilanteissa. Ja se on ihan sama, mikä meitä ohjaa, kehon viestit, sydämen kuuntelu, sisäinen ääni, energiat, uskomukset tai sitten se mieli. Pääasia on, että päätökset ja valinnat ovat itsen parhaaksi ja omia valintoja.