Luonnossa aistit avautuu, tahti hidastuu, mieli rentoutuu. Keho aistii, nauttii, lakkaamatta kaikkea ihmettelee. Huomaan myös ihmisen jättämän jäljen, roskaamisen ja veden saastumisen, liikenteen aiheuttaman metelin tai tupakansavun hajun, jotka häiritsee.

 

Luontoon olen kuitenkin tullut nähdäkseni ja kokeakseni aistejani miellyttäviä asioita, joten jätän nuo ärsyttävät asiat toissijaisiksi.

 

Voikukkien keltaisen aurinkoinen valoisuus loistaa niityillä ja pellonpientareilla, myös talojen nurmikoilla. Lemmikkien valloittavan sielukas sininen lumoaa kauneudellaan. Metsätähden herkkä valkoinen kukka erottuu metsän siimeksessä. Ketuleipien heleän vihreät lehdet innostavat maistamaan niiden sitruunaista aromia. Violetit metsäkurjenpolvet availevat jo kukkaloistoaan. Punaisia ailakkejakin olen tavannut polkujeni varsilla.

 

Luonto on kaunis, kukkia tulvillaan, kaikille aisteille jotain valmiina antamaan. Villiyrteistä erilaisia makuelämyksiä, silmille loistavia luonnonkauniita värisävyjä, pikkulintujen laulu päivällä ja yöllä ovat herkkää kuunneltavaa, luonnollista musiikkia. Lokkien rääkäisyt tuovat siihenkin oman rouhean sävynsä. Sireenien ja tuomen huumaavan tuoksun vastapainona mullan ja maan, molemmat omalla tavallaan aiheuttamassa elämyksiä nenän limakalvojen kautta.

Tuntea voi ihollaan männyn kaarnan karheuden, koivun rungon sileän pinnan, ruohikon pehmeyden, kallion kovuuden tai muurahaisen aiheuttaman kutituksen. Tuntoaisti voi pelästyttää tai pelastaa vaikkapa punkin tai mehiläisen pistolta. Mutta kaikki ötökätkin ovat tarpeellisia, linnuille sopivaa ruokaa.

 

Polut metsässä, epätasainen maa, puiden juurien kiemurteleva verkosto jalan alla ovat sopivaa jumppaa jalkojen lihaksille. Kävelyretken lomassa istahda hetkeksi kivelle tai kannolle ja anna ajatusten poukkoilun vaientua ja nauti hetki rauhasta ja luonnon äänillä höystetystä hiljaisuudesta. Kiireen ja suorittamisen voi unohtaa luonnonhelmassa.

 

Näin koen luonnon monimuotoisuuden, pienen palasen siitä.

Rakkaudesta luontoon

kuljen siellä sitä kunniottaen.