Sattuipa niin, että valtiovallalta ja hallitukselta tuli käsky, että koko Suomen kansa on koronakaranteeniin laitettava. Tämä karanteeni koskee tiukemmin toisia, mutta jollain lailla rajoittaa jokaista. Tilanne vaikutti kuitenkin siltä, että tällaisiin pakkokeinoihin oli turvauduttava. Ja niihin meidän kaikkien sopeuduttava. Jokainen omalla tavallaan, näreissään ja vastahankaan tai vain vallitsevan olotilan hyväksyvänä.

 

Sattuipa omalla kohdallani niin, että olin juuri vuodenvaihteessa hakenut eläkkeelle, joten minulle ei ollut suurta vaikutusta rajoituksilla, olinhan vapaa taiteilija muutoinkin. Tosin olen jo kauan ollut tuollaisena vapaana taiteilijana, näin ollen eläkekertymä ei ollut suuren suuri, mutta varma kuitenkin, ainakin toistaiseksi. Monella ei sattunut käymään näin hyvin vaan joutui lomautetuksi tai työttömäksi. Ja monenlaisia muitakin tapauksia Suomen maasta löytyy.

 

No, ajattelin kuitenkin nähdä jotain plusmerkkisiä asioita tässä tilanteessa tällä elämänkokemuksella. Mietin, että tämä voi olla vaikkapa Kotilomailua ja mitä kaikkea kotilomalla voin tehdä.

 

Ensinnäkin näiden viikkojen aikana olen huomannut, kun en ole juuri kodin ulkopuolella liikkunut, että pidän tästä tilanteesta. Huomaan ja tunnistan itsessäni introvertin ja erakon piirteitä. Huomaan, että työssä on pitänyt tai saanut olla sosiaalinen ja vetää jonkinlaista työroolia. Nyt alkaa palautumaan se melkein aito itse, jostain naamion alta, ainakin kun saan olla oman itseni seurassa. Ja nythän sitä on tarjolla, puolison lisäksi. Ainoa, mitä kaipaan ovat lastenlapset, jotka kaukana toisella paikkakunnalla kasvavat kovaa vauhtia enkä pääse seuraamaan heidän kasvuaan ja kehitystään. Enkä tietenkään myöskään pääse sylittelemään heitä. No, sen näkee sitten joskus, mitä se tekee lapsille, kun noudatetaan mainosta ”älkää menkö mummulaan..” tai mitä se tekee meille mummuille.

 

Tällä kotilomallani päätin mennä kylpylään. Kylpylässä on saunaosasto, lämmintä vettä tulee, saunan lauteilla saan rauhassa loikoilla ja nauttia lämmöstä. Päätin ottaa myös jalkakylvyn ja kasvohoidon. Niihin löytyi ainekset keittiön kaapeista, puhdistamatonta karkeaa merisuolaa jalkojen liotusveteen, punasavesta puristettu jalkaraspi kovettumien hankaamiseen. Kasvohoitoon kauraryynejä jugurtin sekaan ja sen tahnan avulla saa ihon sileäksi. Ja hiukset pesin marseillesaippualla, hoitoaineeksi oli punaviinietikka laimennettuna ihan sopivaa. Kaiken tuon ja suihkupesun jälkeen tuli puhdas ja pehmoinen olo.

 

Ravintolat ovat kiinni, mutta voin tilata annosruokaa ovelle tuotuna. Huoneistostani löytyy hyvin varusteltu keittiö, jossa voin kokkailla jotain sopivaa. Välillä pitää sallia itselle TTT eli turhautuminen, tyhjä pää ja vatsa ja  toimettomuus, että kotoa löytyvistä aineksista saa loihdittua ravitsevaa ruokaa. Mutta sekin onnistuu, kun sitä taitoa luovuudella harjoittaa.

 

Onneksi kaikki retket eivät ole peruttu. Shoppailuretket ja huvipuistoihin menot ovat nyt kiellettyjä, mutta luontoretket ovat sallittujen listalla. Niinpä varasin itselleni retken luontoon, lähimetsään. Siellä pääsin seuraamaan konserttia, johon osallistui ainakin vihervarpunen, mustarastas, peippo, talitiainen, punakylkirastas, punarinta ja monia muitakin konsertoijia, kaikkia en tunnistanut. Olin varautunut istuimensuojalla, jotta voin istua kivellä tai kannolla ja riittävästi vaatetta päällä. Näin nautinnosta tuli loistava. Toinen retki on vielä tulossa. Ajattelin lähteä horta-retkelle eli keräämään luonnosta syötäväksi sopivia kasveja, esim vuohenputken lehtiä, nokkosta, voikukan lehtiä, joita voin laittaa horta-rieskaan. Ohjeen löysin Raija Kivimetsän blogista ja se on herkullista, tietenkin voin kera. Muitakin syötäviä kasveja löytyy ihan lähiluonnosta, tietenkin pitää katsella puhdas paikka. Sopivia kasveja tässä onkin nyt ajan kanssa opeteltava. Lähikaupassa myös onneksi voi käydä, kunhan tietää sopivan rauhallisen hetken, ettei vaan tarvitse olla lähikontaktissa kenenkään kanssa.

 

Nyt sattui hyvä tuuri, kuten nukkumaan mennessä huomasin. Oli sopivan pehmoinen patja, sopivan kevyt peitto ja sopivan korkuinen tyyny. Kaikissa hotelleissa nuo eivät ole olleet kohdillaan. Nyt on ja saa rauhalliset unet, jotka virkistävät seuraavaa päivää varten.

 

Siivoushenkilökuntakin on lomautettuna. Mutta siinä kohden voi hyötyliikuntaa harrastaa mopatessa lattioita, ikkunoita pestessä ja ovenkahvoja desinfoidessa ja mitä kaikkea sitä siivota täytyykään. Tuleehan siitäkin hieno olo, kun näkee oman käden jäljen ja näkymäkin ulos kirkastuu, voihan se vaikuttaa jopa omien silmien kirkkauteen.

 

Edullinen kotiloma, kirkkain silmin voi taas katsella maailmaa, luonnonmukaisestikin voi syödä ja puhdistaa itseä kuormittamatta lisää luontoa, hyötyliikuntaa voi harrastaa siivotessa, kävellessä luonnossa ja kauppareissuilla. Tässä minun plussia tälle ajalle.